2013 års tyngd

2013 var ett tungt år för vår familj. Min syster gick bort i lungcancer och min svägerska av en propp som vandrade från benet till hjärtat.
Varför undrar jag då. Hon var frisk i övrigt och även hon en sån underbar person.
 
Min kära bror miste sin själsfrände.
 
Då jag nu var på semester hos honom i maj började vi prata om att hans Lena hade kvar östrogen tabletter. Dom är dyra att lösa ut och han undrade om jag ville ha de tabletter Lena hade kvar. Eftersom vi pratat om att även jag nu kommit i klimakteriets tid.
 
MEN, då jag är lite nojjig på biverkningar eftersom jag ofta blir drabbad av biverkningar från mediciner läste jag på bipacksedeln. (vet inte om alla är lika noga som mig, på att läsa?)
 
Där står iaf ngt som fick mig att hajja till och börja undra.
 
Många kvinnor som har besvär under klimakteriet i form av värmevallningar och svettningar har god hjälp av östrogen. Det finns inget som tyder på att så kortvarig behandling skulle innebära någon mätbart ökad cancerrisk. Däremot finns en förhöjd risk för blodproppar, framförallt under de första åren av behandlingen.
 
Östrogen är ett kvinnligt könshormon som länge har använts för behandling av symtom i klimakteriet
De medicinska effekterna av östrogenbehandling är till en del kända, men mycken kunskap saknas, framför allt när det gäller långsiktiga effekter och risker. Det är mycket komplicerat att med vetenskaplig metodik få fram precisa kunskaper om risker och nytta med östrogenbehandling. Detta beror bland annat på att behandlingen inte är ensartad.
 
Den kritiska granskningen av det vetenskapliga faktaunderlaget har visat på många kunskapsluckor.
Risk för blodpropp i venerna
Östrogen påverkar såväl kroppens koagulationsförmåga som dess möjlighet att lösa upp blodproppar i venerna. Detta medför att HRT ger en ökad risk för venös blodpropp med eventuell embolisering av denna till lungpulsådern. Studier under senare år har visat att HRT ökar risken att utveckla blodpropp i venösa blodådror med två till tre gånger, framför allt under de första åren av behandlingen.
 
 
Är det vettigt att ge alla östrogentabletter? Kan det vara östrogentabletterna som orsakade blodproppen, är det ngn som undersöker sådant? Viosst...MINA egna spekulationer efter det som skett och rädslan att det kan hända igen.
Tror östrogenet får ställas åt sidan. Min sambo får stå ut med mitt buttra jag. och själv står jag väl ut med vallningar på natten.
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0