Tips, väder & Film

Lördag och solen skiner, takdropp och förkylningen på väg bort. Kan det bli bättre?
Skulle väl vara en vinst på DD och på min trisslott som jag köpte då jag lämnade in hästarna.
 
Vi har ju haft mer eller mindre storm här i fjällen. 28 m/s, det är kraftig blåst. 32 meter per sekund         – Möjligtvis att vi kan nå upp till orkanstyrka, annars är det i alla fall storm i medelvind, alltså 25 - 30 meter per sekund. Klass-2-varningar är utfärdade.
Det är ovanligt med vår redan i mars, bara fem fall har observerats under de senaste 150 åren. Två andra mycket tidiga vårar i nära tid var 2010 och 2011 då våren anlände till Sveriges östligaste stad den 1 samt 2 april. Inte oväntat är de senaste vårarna från slutet av 1800-talet och 1900-talets första decennium.
 
 
 
 
Idag blev jag Kattlurad... japp, mina två otroligt listiga små kissar lurade mig att stiga upp runt 08.00 och ge dom mat. Ja, det brukar jag ju iof göra, så vad menar jag nu då?
 
Jo, sambon fick ta extra jour idag under dagen, så imorse runt 06.00 ringde telefonen och jag registrerade detta men somnade om. Då han steg upp vid 10.15 av nästa telefonsamtal från jobbet... så vet jag inte hur vi kom in på katterna, men jag sa att jag steg upp och gav dem mat runt 08.00..-Va, jag gav dom mat vid 06.00 så att du skulle få sova!
-Tack, men så lät det inte på kissarna, som gjorde som dom brukar...jamade och jamade tills jag steg upp och dom fick mer mat. Suck! Vad dom kan de små liven. Grundlurad matte! =)
 
Det lät inte alls som om dom fått någon mat, lurendrejarna där...  hmm
 
Iaf har jag idag pratat med Mor, och fått dagens dubbel, pratat med syster Å och pratat med sonen.
Tog mig en promenad till kiosken å lämnade in DD, och gick en sväng till konsum (pust) varit inne så länge att jag vart rent svettig av en promenad.
Där handlade jag och så stötte jag på min kollega A-L.
 
Traskade sen hemåt igen och väl hemma rensade jag kattlådan åt kissarna samt satte mig ute en stund i solen och läste. Läser en bok på engelska om The Divine inside us. Det är jobbigt att läsa på engelska, men man tappar inte lika lätt focus som då jag läser en bok på svenska.
 
 
 
 
Genväg till hälsa? (Viktklubbens tips)
 

”Det är bara att äta mindre”. Vill man gå ner i vikt kan det kännas oerhört provocerande att höra just de orden. Dietisten Josefine Jonasson har dock ett par smarta knep.

– Det finns genvägar som inte kostar dig någonting. Du får fortfarande i dig samma mängd kaffe, snacks och fikabröd men byter dem mot nyttigare varianter.

 

 

Byt ut latten mot kaffe

”En latte är faktiskt mjölk med en skvätt kaffe i. Även om du byter latten mot kaffe med lite mjölk i så vinner du mycket.”

Du dricker:  En stor latte om dagen.

Byter du latten mot svart kaffe tappar du ca 6 kilo på 6 månader.

Byt ut kanelbullen mot skorpa

”Vill man ha något till kaffet så är skorpan ett bättre val med mindre socker.

Du äter:  En kanelbulle per dag.

Byter du kanelbullen mot en veteskorpa tappar du ca 3,5 kilo på 6 månader.

Byt ut ostskivor mot kalkonskivor

”Ost innehåller mycket fett och kalorier. Även om du väljer en smal ost så innehåller den cirka 17 procent fett mot kalkonens 2–3 procent.”

Du äter: Fem ostskivor om dagen.

Byter du osten mot fem skivor kalkon om dagen tappar du ca 3 kilo på 6 månader.

Byt ut Chips mot popcorn

”Det är väldigt mycket fett i chips. Vill man ändå ha snacks så är popcorn ett mycket bättre val för fredagsmyset”

Du äter:  En påse chips i veckan (300 g)

Byter du chipspåsen mot en påse popcorn (100 g) popcorn tappar ca 4 kilo på 6 månader

Byt ut söta drycken mot kolsyrat vatten

”Läsk är ett gissel! De söta dryckerna ger energi men ingen mättnad och de får blodsockret att åka berg- och dalbana”

Du dricker: En 50 cl-flaska läsk om dagen

Byter du läsken mot kolsyrat vatten tappar du ca 5 kilo på 6 månader

 

Så här har vi räknat: 7 000 kalorier representerar ett kilos viktökning respektive viktminskning

Text: Rebecka Wållgren
 
 
 
 Film
 
 
 
Igår såg vi filmen. Mig äger ingen
En berättelse om 5-åriga Lisas kärlek till sin alkoholiserade pappa. Det är också en skildring av Sverige på 70-talet och arbetarklassens bleknande ideal. Mamman lämnar familjen utan förklaring till sin dotter eller till sin man och Lisa kämpar för att behålla bilden av hjältepappan.
 
En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall.
Men Lisas pappa är också en charmig slarver, som äter middag hos föräldrarna och lånar pengar av mamma. Pengarna går hellre till öl och sprit än till mat.
 
 
Filmen berör, men samtidigt förstår jag inte riktigt filmtiteln. Filmen skildrar ett barn med uppväxten i ett hem med en alkoholiserad pappa. Mamman lämnar över sin dotter till sin alkoholiserade man, så att inte han ska gå under. Då hon blir äldre, gör (pappan) henne generad emellanåt, äcklad och rädd att han ska gå under, hennes maktlöshet inför ölen. Att måsta vara den som tar hand om sin pappa trots att rollen borde vara tvärtom, men ack så vanlig i ett alkoholiserat hem. Som barn får man rollen som den förståndige, och av kärlek till sin förälder den som vårdar.
Mamman som lämnar sin dotter och med det sitt ansvar som förälder. En tragisk film om människors många mönster vid missbruk.
 
 
Mikael Persbrandt i huvudrollen är enormt bra som pappan, även dottern
Ping Mon H Wallén som spelar den unga flickan som är bästis och bundis med sin far och som älskar honom förbehållslöst. Och Mikael Persbrandt är i sitt esse i rollen som den alkoholiserade härdarmästaren och arbetarsonen. Han som 30 år gammal blir lämnad av sin hustru och som ägnar resten av livet åt att sakna henne. Saga Samuelsson spelar dotter från 12 års ålder och gör också ett mkt bra jobb.
 
Om jag tycker du ska se den, det vet jag inte. Är du sugen att se en film som kan beröra dig, gör så. Men emellanåt var den lite seg.
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0