sumba/ Utan zumba moves

Jag var på mitt första sumba pass i onsdags. Zumba som det heter ska ju vara musik från latinoinspirerad med influenser från andra kulturen som t.ex. magdans, afrikanskt och indisk. De vanligaste rytmer är annars merengue, cumbia, salsa, samba och reggaeton.
 
 
I Zumba behöver man inte ha några förkunskaper. Instruktören visar förslag till steg och det är upp till deltagaren själv att tolka stegen. Det viktiga är inte att göra exakt som instruktören utan det viktigaste är att ha kul! Det är bra att vara medveten om att vissa av stegen är snabba men man brukar hänga med efter par gånger. En klass är 60 min utan några avbrott och man dricker själv då man behöver.
 
 
• Zumba ­förenar latinska rytmer och danser till lättkoreo­graferade rörelser i  en sorts latino­aerobics.
• Passen varvar intervallträning med snabba och långsamma rytmer och motstånd för att tona och skulptera kroppen och samtidigt förbränna fett.
 
Kända låtar att dansa zumba till:
• Shakira: ”Waka, waka”
• Gypsy Kings:
”Bamboleo”
• Ricky Martin: ”Maria”
 
 
MEN, Onsdagens s.k sumba var inte en Zumba med dessa inslag.
Lite småtråkigt pass, inte mkt energi från ledaren, hon hade en mick på sig men det var dåligt ljud så jag hörde knappt vad hon sa ändå. Lokalen var bytt från delen med scenen till spegelsalen och hon stod framför speglarna och vi skulle följa henne utifrån spegelbild och bakifrån. Vilket inte var speciellt inspirerande. Jag som trodde jag skulle vara för otränad! men ökade knappt pulsen förrän den sista låten, och då var det över. Tyvärr.
Det var mer ett gympapass med hög musik och många lika steg och övningar som inte alls var latin-amerikanskt inspirerande =(
 
 
Kanske borde träningskompaniet ta hit en zumba instruktör från Luleå el dyl igen, för den där riktiga motivationen? Eller låt Rebecca återvända. Anordna ett Zumba moves party?
Ett tips är ju att bjuda in Steve Boedt som är en riktigt känd zumba instruktör från Belgien och jag har också hört att han är mycket duktig. Inom zumba världen finns det tre nivåer av instruktörer. Den första nivån är Zin och det blir alla som går en zumba instruktörsutbildning. Undrar om vi har någon som är utbildad i Arjeplog?
 
 
Som det nu är, blir det iaf inte någon mer sumba träning för min del, det var helt enkelt inte kul längre.
 
 
 
Det slog mig på kvällen att kanske Arjeplog är redo för frigörande dans?
Fri Rörelse Dans är dans utan koreografier och bestämda steg. Du utgår  från din egen kropp och ditt behov för stunden. Du guidas av ledare, dansinspiratör, till att utforska kroppens möjligheter till rörelse/din dans. Focus är på den inre upplevelsen, att lyssna till sin kropp och själv. Andningen är en central del av dansen. Ingen prestation, man värderar inget som bra eller dåligt.
 
 
Ofta säger personer som varit med på Fri Rörelse Dans att de får ny energi, känner sig glada och upprymda efter ett pass. Min förhoppning är att du får uppleva glädje i att dansa och skapa, att du hittar ditt sätt att dansa på, att du får ett andrum från stress och kan släppa alla måsten för en stund, att din kropp känns avspänd och rörlig.
 
 
Länk till Jonas Klingberg som jag träffat och är en mkt inspirerande person.
http://bodymoves.se/5rhythms/
 
Jonas kan man också bjuda upp för att inleda något nytt? Mmm, det vore ju ngt.
 
 
Idag fredag ska jag dock stänga på jobbet, så jag jobbar 09.00-18.00 idag. puh.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0