Biverkningar

Dieter i alla sin ära och konspiration mot vår fetma...

 

Kan man använda Modifast LCD kostersättning (ren kur) om man är typ 2-diabetiker?
Läs innehållsförteckningen, där socker står som största delen av innehållet. För mkt socker omvandlas till fett i din kropp om du utsätter blodfetterna för för mycket socker-kolhydrater.

I de flesta fall men endast i samråd med vårdpersonal.


Både tablett- och insulinbehandlade diabetiker kan rekommenderas en kostersättning som Modifast LCD som en del i en överviktsbehandling. En viktminskning kan för en typ 2-diabetiker leda till minskad insulinresistens, bättre blodsockerkontroll och minskat insulinbehov. En förutsättning för behandlingen är dock att man själv kan kontrollera sitt blodsocker samt känner sig trygg i förståelsen för hur energiintag, blodsockernivåer och insulindoser hänger ihop, så att man enligt överenskommelse med sin läkare eller diabetessköterska kan dosjustera vid behov.

 

Ofta kan det vara bra att komma överens med sin läkare, diabetessköterska och dietist om detaljerna kring hur man ska lägga upp behandlingen. Exempelvis är det vanligt att man stegvis börjar ersätta måltider, så att man noga kan följa hur blodsockret utvecklas och dosjustera vid behov, istället för att direkt gå över till att ersätta alla måltider. En dietist kan också ge bra vägledning om hur man utformar nya, sunda måltider och matvanor när det är dags att stegvis återintroducera vanlig mat igen.

 

Som diabetiker ska man alltid rådgöra med sin behandlande läkare eller diabetessköterska, men generellt ska typ 1-diabetiker inte ersätta all vanlig mat med kostersättning (LCD/VLCD).

 

Vid diabetes typ 1 föreligger en absolut brist på kroppseget insulin, vilket gör att insulindoser kontinuerligt måste matchas mot aktuellt energiintag. Att åstadkomma denna matchning i samband med användning av enbart kostersättning skulle vara mycket svårt och det blir därmed en riskabel behandlingsmetod.

Förekommer det några bieffekter vid en diet med enbart kostersättning?

 


Bieffekter
kan ibland förekomma vid lågenergidieter som (VLCD, LCD). Många beror på den snabba viktnedgången och flera av bieffekterna kan också bero på att man samtidigt dricker för lite vatten under dieten.

Vid snabb viktnedgång kan man ibland känna sig frusen, vilket beror på att energiomsättningen minskar, men det är ett övergående besvär som justeras naturligt efter en tid.

 

Vid vätskebrist kan muntorrhet, huvudvärk, illamående, yrsel och muskelkramp förekomma. Illamåendet kan bero på att halten mineraler blir för koncentrerade i kroppen. Vid en strikt kur är det viktigt att man dricker minst 2-2, 5 liter vätska per dag förutom den liter man får i sig via 4 påsar kostersättning både för ett optimalt vätskeintag och för att förebygga ev. bieffekter.

Förstoppning kan ibland förekomma eftersom man troligen får i sig en mindre mängd fibrer än vad man vanligtvis brukar.
Man bör öka sitt vätskeintag, sin motion, någon frukt, grönsak eller bulkpreparat alternativt ett fibertillskott som Benefiber brukar kan användas.

 

Diarré kan förekomma i enstaka fall och beror oftast på den koncentrerade mineralhalten. Detta kan avhjälpas genom att man delar upp påsarna i flera mindre och mer utspädda portioner. En annan orsak kan vara att man är laktosintolerans. Modifasts produkter är baserade på mjölkprotein och innehåller olika mängd laktos, så det beror på hur mycket laktos man klarar av per dag.

Övergående håravfall vid snabb viktnedgång kan förekomma i enstaka fall. Det beror på en förändrad tillväxtcykel och återgår till det normala när vikten stabiliseras.

 

VIKT ig Länk; http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt

Eller behandling som kan förbättra en 2-typ diabetes:

https://intensivedietarymanagement.com/treatments-that-cure-type-2-diabetes-t2d5/



Min MR gick bra. Väntar nu på resultatet av min röntgen.

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0