Sjukdom/skades insikt

Det händer inte så mkt med min onda axel

Den fortsätter att värka och ingenting verkar läkarna veta ang VARFÖR min axel inte blev eller blir bra. Men då jag börjar forska och läsa mer ingående, så är det väldigt lite forskning på just axel smärtor.
 
 
 
De flesta är ense om att
• inklämningssyndrom (impingement) är den vanligaste orsaken till axelsmärta (De säger att det är det jag har)
 
• enskilda diagnostiska test är osäkra för att särskilja smärttillstånd i skulderleden
 
• konservativ behandling är förstahandsbehandling
 
• kortisoninjektion och NSAID är effektiv behandling på kort sikt
NSAID och kortisoninjektion. Tilltron till NSAID och subakromiell kortisoninjektion vid behandling av axelsmärtor är stor bland läkare i primärvården, och båda behandlingarna är till synes lika effektiva för att minska smärta och öka rörlighet vid inklämningssyndrom. Effekten är emellertid inte mycket bättre än placebo, och framför allt svår att bibehålla längre än 1 månad
Har fått FLERA kortison sprutor, men ingen hjälper egentligen...
 
• det behövs diagnostiska kriterier för olika smärttillstånd i skulderleden för att underlätta klinisk handläggning och vetenskaplig forskning.
 
 
Kan inte ha mitellan på jobbet =(
 

Åsikterna går isär vad gäller
• val av kortisonpreparat, dosering, injektionsställe och injektionsfrekvens
 
• val och effekt av sjukgymnastik, TYVÄRR verkar inte sjukgymnastik hjälpa mig alls =( för axeln.
Sjukgymnastik. I den kliniska vardagen är sjukgymnastik en viktig del av den konservativa behandlingsregimen för att återställa rörelseomfång, minska smärta och öka funktion i skuldra och arm. Det finns i dagsläget dock endast begränsat vetenskapligt stöd för att styrka effekten av olika sjukgymnastiska åtgärder, vilket kan bero på att tillgängliga studier är av otillräcklig vetenskaplig kvalitet, med bl a små heterogena studiepopulationer och avsaknad av statistisk styrka
 
• indikationer för operation
• val av operationsmetod... Va? Finns det flera metoder för samma operation? 
 
• effekt av alternativa behandlingsmetoder.
 
 
 
Operation. Kirurgisk behandling av inklämningssyndrom med subakromiell dekompression via artroskopisk teknik har inte visat sig vara bättre än konservativ behandling vad gäller framtida skulderfunktion, smärta, livskvalitet eller förmåga att återgå till arbete. Både kirurgisk och konservativ behandling är dock bättre än placebo.
 
 
Ja, det kanske är så illa att jag måste genomgå ännu en operation för samma sak, suck.
 
Men, visst känns det trist.
Men systerdotter får ju inga operationer alls, för hennes tillstånd är för dåligt...så då gör man ingenting. Jag är ju glad att jag kan jobba iaf.
 
 
 
Lulebesöket var ändå gott. Stressen var som vanligt påslagen å jag åt så jag höll på att spricka. Min kära Mor hade gjort palt på fredag som gick åt som smält smör, samt en jättegod kladdkaka. Tyvärr hade hon slängt i mjölkchoklad, vilket gjorde så jag fick magvärk... ja, å så palten är ju inte den lättaste att äta med IBS mage =(
Men det var GOTT!!
 
Nemi tyckte nog det var lite väl rushigt, stackars liten. Men se å lär. Nästa gång kan vi lämna vagn hemma, vi kan planera handlande bättre så Nemi kan vara stationerad på en plats med en av sina föräldrar då den andra är ute på shopping. Annars fick vi gjort en hel del å många slantar gick åt. Har köpt lite julklappar mm.
 
Hemresan var tung, Nemi var trött å nya stolen gick inte att luta tillräckligt för en lite tjej som ännu inte sitter. Tungt att köra då vädret var grått och trist, mörkt och inga extra ljus på nya bilen. Tyckte jag inte såg tillräckligt.
Så då sitter man och spänner sig och får extra ont i skallen och energin sinar. Men jag körde försiktigt, så det tog lite längre tid än normalt nu när jag har bilen full av nära och väldigt kära medlemmar av min familj.
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0