Förhindra, försäkra, undvika och älska

Igår kväll hade jag svårt att somna. Tänker massor på lilla Nemi.
Hur skyddar man ett nytt litet liv idag? Vassa bordskanter, från fall mm. Olyckor är en mardröm.
 
Barn
är nyfikna och vill testa och tänja sina gränser, hoppa i soffan, klättra…å
klättra högre. Bland barn 0-3 år är fallskadorna som vanligast. Från att ha
börjat krypa vill barnet uppåt, stå mot saker och är inte medvetna om
fallrisken. Genom att alltid ha ditt barn under uppsikt, kan du minska fallen
och förmildra att ditt barn slår i huvudet, bryter armar, ben eller får
munskador
 
Munskador, dvs slår i munnen, vilket Nemi gör en del. Häromdagen berättade Malin att hon slagit sig i munnen så hon började blöda =( Uch, stackars lilla troll. Nemi är 7 månader nu och allt ska hon smaka på, bord, stolar, knoppar, kylskåpsdörren/ugnen ja allt hon kommer åt =)
 
Även det hon får äta...
 
Mums farmor, jag gillar blåbär.
 
Eller undersöka en symaskin =)
 
 
Så söt, denna trollunge. Här har hon hittat symaskinen å dess knoppar på ovansidan...
var tvungen att gå runt å ta en bild från hallen ox.
 
 
 
Mums farmor, med symaskin.
 
 Lite mannekäng också, i sina fina kläder.
 
 
 
Lutar lite fram, så huvudet ser lite för stort ut, så underbar.
 
 
Pappas favoritplagg =) Julklapp av farmor.
 
 
Många föräldrar funderar och undrar hur dom ska göra med att använda napp till sitt lilla barn.
 
Enl. min yogaguru Yogi Bhajan, menar han att vi aldrig skulle sätta en napp i ett barns mun. Hans huvudpoäng var att det negativt påverkar ett barns hjärna att suga och får ingenting. En tanke jag själv inte funderat på förrän nu då jag arbetar på förskola och så många barn har napp.
 
 
Många småbarn som alltför ofta tystas av en napp hämmar din baby att prata till den grad att även barnet sätter napp i munnen av sig själva, vilket hämmar verbala svar och språkutveckling i allmänhet.
Min känsla är, att föräldrar och vårdgivare gör detta för att många gånger få lugn och ro, i stället för att ta reda på den verkliga anledningen till barnets skrik. För barnets bästa, som behöver lära sig att verklig komfort kommer inifrån.
 
Jag kan själv tycka att barn kan behöva någon typ av tröst om det är oroligt vid sänggående, men att ständigt ha denna napp i munnen är inte av godo.
 
 
Barn vill ha trygghet och närhet, inte en substitut i munnen för sin Mors bröst.
Är man 1 år och ammningen är över, vänj då även av ditt barn från ett ev napp användande, låt inte barnet gå med napp upp till 3-4 års ålder. Det hämmar barnet, och det vill vi väl inte?
 
 
Så nu ska jag sluta stoppa nappen i mun på gumman, vet ju detta...så nu är det bara att tänka till =)
 
 
Mer säkerhet...
 

Blöjbyten, bäst är att byta på golvet, men det kan bli tungt för ryggen. Men om du har ett skötbord, se till att det är stadigt och gärna med kant, LÄMNA aldrig ditt barn ensam på skötbordet, det räcker att barnet kan vända sig för att ramla ner. Om du måste gå därifrån för att hämta ngt el dyl, lyft ner barnet på golvet eller bär det med dig.

 

Trappor ska ha grindar både upptill och nedtill, lämna aldrig ett litet barn i eller vid en obevakad trappa. Barn är nyfikna och ibland går det snabbt, så gör även olyckor. Barn ska helst inte gå ensam i trappor förrän i 4 års ålder. Synen och motoriken är inte färdig än. Ramlar de hinner de inte uppfatta vad som sker och kan inte ta emot sig korrekt.

 

Barnstolar, även de ”säkra” kan starka barnsben få att välta. Så säkra alltid fast matstolen i bordet och använd gärna sele på ditt barn då denna sitter i matstol. Små barn kan ta sig upp och det är då lätt att de ramlar ner, ofta med huvudet före, då barns huvud är tyngst.

 

OM olyckan är framme och barnet ramlar från din säng, från soffan mm och får hjärnskakning, så svullnar hjärnan å det kan leda till att ditt barn kräks. Dock tar det en stund innan hjärnan svullnar och kräkningen kommer, så bra om barnet inte läggs för att sova direkt efter ett fall, håll barnet vaket några timmar. Kräks barnet utan ha ätit efter några timmar efter fallet, är hängigt, frånvarande eller har dålig balans, ring då sjukvårdsupplysningen. Barnet ska vara under extra uppsikt kommande 6 timmar efter ett fall.

 
 
Låt ditt barn vara glad, säker och nyfiken. Håll dig inom barnets närhet för att skydda och bevara de små liven från olyckor...visst, de kan hända ändå, men det går att åtgärda massa saker om man förebygger.
 
 
Systerdotter ska nu åka till Umeå för utlåtande, hoppas hon kan tigga till sig en operation när huden är rätt ok.
Otroligt vad de kan dra ut på saker å ting, denna sjukvård.
Lycka till, till dig, Linda. Mina varmaste tankar på din färd och tummarna hålls för att dom ska vara positiva.
 
 
För 10 år sen stod också läkarna handfallna, kommer du ihåg Linda?
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0