Hälsosam med kärlekshandtag?

Konceptet att ange nyårslöften är ingen dum idé, om du väljer rätt löften. Men många glömmer att nyårslöften inte är quickfixes, utan kräver uthållighet som följs vecka efter vecka och därför måste överensstämma med både din vardag och värderingar som är viktiga för dig.

Om du sätter upp mål som speglar dina verkliga värderingar (inte hur andra vill att du ska leva ditt liv eller hur media vill att du ska se ut) och för in dessa i din vardag, så kommer du få det mycket lättare att hålla dina mål. Dvs dina handlingar ska stämma överens med dina värderingar.

 

 

Om du t.ex. vill gå ner i vikt så bör du fundera över vad som ligger bakom viljan till detta. Är det avundsjuka? Tycker din partner eller vänner att du borde tänka på vikten? Vill du komma i en bikini? Eller få en hälsosam och stark kropp? Om du har starka skäl som du tror på är det lättare att handla därefter och fullfölja målen. Om du gör löften för någon annan, eller för ”att du borde gå ner i vikt, alla andra är ju så smala”, är dina löften nästan gjorda att misslyckas eftersom du själv egentligen inte står bakom din värdering och ditt mål.

 

Jag själv tragglas ständigt med dessa tankar. Trots att jag både studerat till hälsovägledare och yogalärare så är det så lätt komma ur balans och hjärnan börjar grubbla. Jag funderade jag på om jag skulle börja våga hålla i några yogaklasser, då jag fått axeln fixad. Direkt kom tanken, duger jag efter ett så här långt uppehåll? nä jag ser ju inte ut som en typisk yogalärare, en yogalärare ska väl vara väldigt smal och senig, de har ju inte kurvor som jag. Hmm, men jag borde kanske gå ner några kilo då? Ja shit.. Jag är ju ändå en hälsocoach.

Undrar hur folk tycker jag ser ut? Jag ser kanske för normal ut? De flesta vill väl ha en skinny och fit hälsocoach kanske med magrutor? Som man kan se upp till och inte en "vanlig" person som jag. Kanske skulle jag kunna börja ge mig ut och springa efter nyår... Borde nog gå ner några kilo också (för annars tror andra inte att jag verkligen är hälsosam). Just nu är jag ju på lite axel vila, det sätter sina spår i konditionen och rörligheten.

 

Det är så lätt att falla in i dessa tankar. Men grejen är att när jag lyssnar så hör jag att detta inte är mina egna tankar. Det är inte mina värderingar. Det är någon annans. Mina värderingar är snarare att jag vill vara sund och frisk. Jag tränar för att känna mig stark, för att det är kul och för en hälsosam livsstil som fungerar i min vardag. Egentligen tycker jag att dagens ideal är hemska och får folk att känna sig misslyckade och otillräckliga. Så varför ska jag då själv anpassa mig efter dem?

Jag kan nästan bli arg på mig själv, vad fan Eva, du älskar ju att laga mat, du är född med kurvor så varför ska du hålla på att anpassa dig till andras ideal? Att springa är för övrigt det absolut tråkigaste jag vet, så varför ska jag springa när jag inte finner någon som helst njutning i det? Eller åka skidor, som jag inte heller gillar.

 

Men att gå med stavar älskar jag, så det vill jag göra så snart min axel fungerar igen.
Grejen med att sätta upp mål som är orealistiska eller framförallt inte stämmer med dina verkliga värderingar som du står för. De blir ohållbara och risken är att i stället känner du dig besviken över att du misslyckats.

 

Missförstå mig inte, att gå ner i vikt kan vara ett fantastiskt nyårslöfte och göra underverk för både en persons fysik och psyke. Men gör det för att DU mår bra av det, för att du vill det och för att DU vill ha en sund och hälsosam kropp och gör det hållbart samt hälsosamt med förändringar och värderingar som du kan stå för.

 

Att ta hand om sig själv borde ju vara det enklaste som finns men är istället kan det kännas som det svåraste. Vi lever kanske inte mol alena och då finns det alltid annat och andra att ta hänsyn till. 
Den som satsar på att ta hand om sig själv investerar i själva verket på livet och förmågan att kunna hjälpa andra eller kanske till och med våra djur på jorden. För att orka måste man må bra.

 

Hur du får ett hållbart och hälsosamt 2016 i fem steg.

1-      Reflektera noga över året som gått och vad du vill gör annorlunda. Fråga dig själv varför du vill göra en förändring och vad det skulle betyda för dig att nå detta mål.

2-      Fundera över hur detta mål skulle påverka din vardag. Är det hållbart? Skulle det påverka ditt sociala liv på ett negativt sätt? Hur viktigt är detta målet för dig?

3-      Speglar dessa mål dina verkliga värderingar, d.v.s. stämmer dina kommande handlingar överens med det du tror på? Om du har starka skäl som du tror på kommer du lättare att hålla dina mål.

4-      Var realistisk. Är du säker på att du verkligen vill det du säger med dina nyårslöften/nya livet? Att t.ex. säga att du inte ska äta vare sig godis eller socker på ett helt år är att sätta en enorm press på dig själv. Är det kanske bättre att formulera löftet till att ” jag ska endast äta sött på en dag under helgen eller när jag är bortbjuden på kalas”? Så du inte lurar dig själv med att anordna kalas åt andra eller delta i baktävlingar mm.

5-      Bestäm dig. Och var stolt över dina löften! Du har precis gjort något väldigt fint, du har gett dig själv ett hållbart löfte som kommer hjälpa dig att skapa ett hälsosammare 2016.

6-    Skriv en bok om vad du varit tacksam över varje dag och du kommer känna dig mer nöjd över ditt liv och dig själv. -Idag är jag tacksam över en god natts sömn, -idag känner jag mig tacksam över att jag hållit mig till 600 kalorier, -idag är jag tacksam över att jag är huvudvärksfri mm, mm

 

 

Lycka till med 2016

 

 Kallt ännu, så nu hinner jag med både skriva å grubbla =)

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0