Nu bär det av

Idag lördag är det grått utanför fönstret men tempen har sjunkit till -13 grader. senaste dagarna har ju varit väldigt milda och legat runt +-0 till -3 grader.

De senaste dagarna har jag faktiskt äntligen fått sova och även legat LÄNGE på morgnarna, så jag har verkligen passat på att göra detta och bara få njuta. Jag får acceptera att vintern är en trötthetstid. Vintern är till för att gå i ide egentligen. Inte fixa och stressa och yra rundor hela tiden. Det är okej att passa på att sova så mycket det bara går. Det bästa med att 2016 har börjat är just att det känns som att NU så går det äntligen på rätt håll. Vi har ljuset och våren framför oss, det känns tryggt.
 
 
Barnen har nu beställt sig lite kläder och fort drar det iväg, fast man tycker sig ta billiga kläder då det nu är rea, så vips är man uppe i stora summor. Dom har iof varit väldigt sparsamma med inköp av kläder, vilket har gjort att de nu kunde handla lite grann åt sig själva. Lite till lillan blev det också.
 
Nemi fick ju massor av kläder av mig i julklapp, men då kläderna kom upptäcker vi ju att det är ett stort spann på själva storlekarna. Har ju mest beställt 74 nu åt henne, men en del är nästan små och en del är så stora att hon kan nog inte ha de förrän hon är 1,5 år och det är alltså samma stl??!
 

Övrigt ha helgerna varit mysiga, vi har tagit det lugnt och inte stressat iväg någonstans. Barnen, Nemi och svärfar har ju delat jul och nyår med oss och sen har jag ju varit över till barnen några svängar.
I förrgår då jag var ute och gick fick jag oväntat sällskap, vilket var mkt trevligt. Då blev det en dryg timmes promenad med Nemi och en vän.
 
 
Det hade varit trevligt att ha systerdotter här hos oss, men hon mådde verkligen inte bra före jul och hennes korkade läkare hade inte ens ordnat med något inför hennes eventuella borta vistelse. Får läkare idag bara nonchalera sina patienters önskan? Ok, nu mådde hon ju inte bra, men han kunde ju inte veta att hon skulle komma in på sjukhuset? Ja, idag får dom tydligen göra som dom vill inom vården.
 
Ena dagen är det jättenoga med allt runt systerdotter och dagen, dagarna efter får hon ligga där utan knappt ngn omsorg alls? Säger det som de flesta säger och menar idag, "MAN SKA INTE VARA SJUK, SKA MAN VARA SJUK MÅSTE MAN VARA SÅ PASS FRISK ATT MAN KLARAR AV DET"
 
 
Dock har jag haft en evinnerlig spänningshuvudvärk denna jul och nyårs ledighet.
Värken är oftast dubbelsidig och känns som ett spänt band runt huvudet eller som en tung, åtsittande mössa. Trycket känns över en fläck i pannan, eller i tinningarna eller mest i nacken. Har också ha ömma fläckar i hår­botten, nackmusklerna kan känns ömma och spända.
 

Liknar mer en kroniska typ, då har man huvudvärk minst 15 dagar per månad under mer än tre månader.
 
I dag tror forskarna att värken kan bero på en obalans mellan olika kemiska ämnen i hjärnan, bland annat serotonin. Det kan förklara varför kronisk värk av spänningstyp ibland åtföljs av koncentrations- och minnessvårigheter samt trötthet.
 
 
 

Utlösande faktorer     -Vad kan man göra?
  • Stress av olika slag: vardagsstress, relationer,  prestationsångest osv.         -Vila och rör på dig regelbundet. Träna avspänning
  • Du biter ihop eller gnisslar tände          -Skaffa dig en bettskena
  • Trötthet, dålig sömn                              -Ha svalt i rummet, byt kudde.
  • Olämplig arbetsställning                        -Rör på dig då och då
  • Dataarbete                                          -Använd terminalglasögon
  • Dålig syn                                            -Gör en synkontroll
  • Dålig arbetsbelysning                           -Anpassa din belysning efter de arbetsuppgifter du har.
  • Dålig arbetsmiljö                                - Prata med arbetsgivare/ facket, se vad du kan få hjälp med
  • Depression                                          -Kontakta läkare
 
Alla dessa orsaker ger ofta en ökad spänning i käk-, huvud- eller nackmuskler. Vid kronisk värk kan du till och med få balansbesvär, så kallad ostadighetsyrsel. (Har haft det och fick ligga på sjukhus ett dygn för 2 jular sen)
 
 
Ta itu med orsaken – inte symtomen
Om man bara får huvudvärk någon gång ibland är värktabletter ett enkelt sätt att bli av med värken. 

Om värken kommer ofta är det en signal på att något är fel. Om signalen dövas med värkmedicin hamnar man lätt i en ond cirkel som kan leda till att huvudvärken blir kronisk. 

Man måste i stället ta reda på varför man spänner dig och göra något åt det.

För att komma underfund med orsaken kan en huvudvärksdagbok vara en bra hjälp. Man antecknar när värken kommer och vad som kan ha utlöst den. Skriv också upp om man tar medicin och vilken effekt den ger. 

När man fört dagbok några veckor kanske man kan hitta samband och mönster.
 
 
Dags för dagbok igen, men jag vet egentligen vad orsaken är. Och troligen är det för att jag inte kan göra ngt åt situationen som jag fått tillbaka spänningshuvudvärken. Äter ju värktabletter för axeln, så jag antar att det därför tagit tid innan jag upplevt att spänningshuvudvärken finns där. Nu när jag varit ledig, poppar den upp då det inte är så mkt annat brus runtomkring.

Så egentligen kanske jag inte har varit den bästa på att socialisera denna lediga tid. Måste bli bättre på det.
 
 
Övrigt
 
Jag avundas de duktiga människor som skriver avslut på sina år och planerar in och gör listor för det kommande året. Jag önskar jag var så driven att jag kunde fixa sånt.
 
Tänk att kunna stapla upp en hel lista för alla 365 dagar jag skulle ha mot mina mål.
 
Kanske skulle stressen minska om jag kunde bocka av eftersom. Nu är det klart, bort från skallen...osv.
Det jag funderar över, och försökt men misslyckats med är att göra en moondboard...
 
 
Försöker med en lista då...
 

Jag är tyvärr den där typen som går runt och har en mass förväntningar till vardags och som har en förmåga att bli besviken då de inte infrias. Så jag vill egentligen inte ha några förväntningar på 2016, säger jag jämnt. Istället vill jag blicka framåt och ha visioner om hur det kommer att se ut i december 2016 för mig.

 

Visionen av mig själv om ett år

 

Min hälsa: Jag tar hand om min hälsa genom promenader,yoga och bra mat. sparar popcornen till fredag/lördag
Fortsätter med smoothies varje morgon

 

Min personlighet: Jag försöker välja glädje och tro på mig själv. Jag är lugn och stressar inte upp mig utan tänker igenom saker. Jag har medsjälvkänsla med mig själv och är min egen bästa vän och supporter. Jag är närvarande i det som händer och lyssnar aktivt på den som pratar med mig. Jag är positiv och har lätt för att skratta.

 

Mitt sociala liv: Jag umgås och har roligt med släkt & vänner jag har men uppskattar och värnar om tid för mig själv. 

 

Materiellt: Vi bor i ett hus i Norrlands inland. Nu ska jag inte göra av med pengar på en massa onödiga prylar. De saker jag har är saker jag tycker om/använder/behöver. Jag köper saker av bra kvalité och gärna ekologiskt. Ska rensa i år.

 

Intressen: Jag går 3-4 ggr i veckan –  och yogar varje morgon före jobbet. Jag mediterar varje dag. Jag provar nya saker. Jag målar/fixar.
Komma igång med ny verksamhet och utveckla

Gå ute i naturen, skogen mer. Gå fjälltopparna till sommaren, minst 5 av dom.

 

Mitt arbete: Jag trivs med att jobba med barn och en del av mina kollegor. Jag arbetar mer aktivt i min roll som pedagog.

 

Kärlek:  Jag lever i en parrelation och även nära min son, sonhustru och deras dotter Nemi. Vi gör roliga saker tillsammans både till vardags och på ledig tid.

 

Välkommen 2016!

 
 
 
 
Kärlek till Nemi som alltid får mig att skratta och le.
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0