Förkylningstider


Redan en månad sedan, då vi var på lekparken å Nemi gillade denna cykel gunga =) här lyssnade hon då ngn bakom henne sågade ved =)
 
 
Men... förkylningen har succesivt smugit sig på, för mig startar det ofta med att jag är ovanligt frusen konstant, som jag varit hela helgen och igår kom snuvan och jag kände av hals och hade huvudvärk.
Inatt har jag vaknat flera ggr för att jag behöver snyta mig då andningsvägarna är tjocka.
Trodde ändå då jag vaknade att kanske kan jag gå på jobbet?
 
Men nä, steg upp och ögon och näsa rinner, huvudet började bulta direkt jag lyfte huvudet från kudden och halsen känns skrovligt tjock. Ingen feber dock, men jag jobbar ju med barn, kollegor så att gå på jobbet då man mår så här är lixom inget bra alternativ. Jag smittar bara och sen är jag nog för trött för att orka med barnens tempo, och det är ju en anledning god som någon.
 
Jag har också insett att jag börjar bli gammal... =D har väl inget med förkylningen direkt att göra utan tänker på dagens teknik.
Jag tänkte beställa kattmat då jag nu inte orkar så mkt idag, men det går ju inte längre. Suck.
Nu måste man ha mobilt id på telefonen för att göra köp via kort. så jag orkade inte börja fundera över såna saker då huvudet känns som en full pumpa på axlarna. Så det blev ingen kattmat!
 
Å det där facebook fattar jag verkligen ingenting av?? Kan man gå kurs? Hittar ju sidor så som jag skulle vilja att min var...MEN hur gör man?
Jag ville ha en facebook sida som kunde visa min yoga, sätta in lite bilder och skriva om yogan mm. Men det verkar som att folk bara ser "min" sida? Den är ju totalt ointressant, för där kommer jag inte att vara iaf.
 
Ja, är väl bara sur och kinkig då jag är sjuk. Måste ställa in yogakursen på onsdag, svårt att hålla kurs då man är genom förkyld =(
 
Men vad ska jag göra för att piggna till?
Vitlök, ingefära och honung är ju bra att ha hemma i förkylningstider. Så sambon får nog köpa hem lite ingefära på rot.

Ingefära är ju inflammationshämmande och dess starka smak är faktiskt uppiggande. Riv ingefära och blanda med färskpressad apelsinjuice, det blir en effektiv vitamininjektion.

Honung: blanda honung med ditt favorit-te eller hett vatten. Honung är också slemlösande och kan lindra envis hosta. Har ju hemma fin, fin honung från södra Sverige som svärfar haft med sig därifrån- egen tillverkning.

 

Men vila är också min nummer ett. Det har jag lärt mig på äldre dagar. När kroppen säger nej, så säger kroppen nej. Det gjorde den idag. Även om samhället kanske inte alltid tillåter det, vi ska ju helst bara jobba på och aldrig vara sjuka.

Känner mig nog lite trött och sliten idag då jag använder ord som gammal och äldre...hehe..

 

Yogatips mot förkylning:

  • Lyssna till din kropp. Gör inget fysiskt krävande om du känner dig sjuk. Det kan göra det värre. Om du bara känner dig lite snuvig men inte tung i kroppen så kan du möjligtvis göra din vanliga yogaklass. MEN ta det lugnt!
  • När du känner dig riktigt förkyld kan du försöka dig på vilande och återställande (restorative) positioner. Andas lugnt och mjukt, inga avancerade andningstekniker. När energin återvänder kan du så sakteliga återgå till din normala träning, även om du känner dig lite snörvlig. Om du känner dig sämre efter träningen så är det ett tecken på att du tog i för mycket, återgå till vilande och återställande positioner.
  • En naturlig medicin som kan hjälpa täppta näsor är eukalyptus olja. Häll några droppar i kokande vatten och andas in vattenångorna.
  • Här är några positioner som du rekommenderas göra när du är förkyld. (äntligen lite praktiska tips)
 
Halv brygga
Denna position öppnar upp bröstkorgen, ökar blodcirkulationen i torson och fungerar stresslindrande. Den kan också lindra mensvärk.
Lyft nu sakta upp höfterna mot taket genom att pressa fötterna nedåt och bort från dig. Du kommer sakta upp på skulderbladen och kan här knäppa händerna under rumpan. Om det känns bra förstås, annars stannar du med handflatorna i mattan.
Du kan även knäppa händerna under kroppen.
Om du knäpper händerna så ta hjälp av detta grepp och dra in skulderbladen mot varandra, medan axlarna kommer ner till mattan. Dra inte upp axlarna mot huvudet utan dra axlar och skulderblad ned och ihop. Om du har kuddar som kan bygga upp dig till den här positionen så kan du stanna här i ca 5 min.
 
Och

Denna ställning kallar jag för savasana, som den heter på sanskrit, i brist på ett bättre ord på svenska.

Under en yogaklass avslutar man oftast i savasana. Då ligger du på rygg på din matta och:

  • känner att hela kroppen är tung mot mattan.
  • särar lite lätt på benen och låter armarna kom ut lite från kroppen. Handflatorna riktas uppåt mot taket.
  • tänker på att ryggraden fortfarande är så rak som möjligt, så kanske behöver du dra hakan lite lätt mot halsen för att få den där långa härliga ryggraden.
  • låter hela kroppen slappna av. Tänker speciellt på att slappna av i ansiktet och låter det bli mjukt. När vi slappnar av i ansiktet (käkarna, tungan, ögonen) så ger det signaler till hjärnan att slappna av i hela kroppen.

Det här kan verka enkelt men det är inte så enkelt som man tror. Hela poängen men denna ställning är att verkligen vara här och nu, närvaro till 100%. Istället för att ligga och drömma, planera eller kanske nästan slumra till så ska du vara uppmärksam/koncentrerad på upplevelsen av hela kroppen, som ligger helt stilla. Det är inte det samma som att koppla av framför en bra film eller serie i soffan (vilket jag också gör)

 

Over and out!
 

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0