Våga eller väglöst?




Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
Yrkesrollen i fara
Idag är det då söndag, solen skiner och jag har varit ute och cyklat en sväng och träffat lite vänner. Vi kom in på detta att vi som är barnskötare inte längre ska få kallas pedagoger. Varför ska vi inte det, undrar jag?
Även vi har läst pedagogik.
Själv har jag läst flera olika. Kommunikation, Människors miljöer, Hälsopedagogik, Pedagogiskt ledarskap
Och så läste jag som ung:
· Barns utveckling och behov
· Barns rättigheter i familjen och samhället
· Barns sjukdomar och olycksfall
· Lek, skapande kultur för barn
Men idag får man visst inte bli kallad pedagog, trots att man läst pedagogik. Det ordet är numera ringmärkt till förskollärarna för deras status ska växa.
Vi Barnskötare har tappat vårt värde inom förskolans väggar, oavsett erfarenheter och utbildning. Ändå påstår professorer, psykologer, småbarnspedagoger mfl att det inte är lärandet i sig som är viktigast för våra 1-3 åringar. Men det är nu så bestämt, genom skollagen LPÖ-98 så då kör vi på detta.
Har hämtat lite info, från de lärda. För vad vet jag? Är ju inte så kunnig inom ämnet.
Förskola är en del av utbildningsväsendet och vänder sig till barn mellan 1 och 5 år. Förskolans uppgift är att bedriva pedagogisk verksamhet som främjar varje barns välbefinnande samt lärande och utveckling mot vissa specifika mål, samt möjliggöra för vårdnadshavare att studera eller förvärvsarbeta. Förskolan regleras av skollagen.
"De senaste decennierna har förskolan genomgått stora förändringar. Vi är allvarligt oroade över att dessa har gjort förskolan till en sämre plats för små barn att tillbringa sina dagar på.
Små barns primära behov av närhet och kontinuitet är inte är annorlunda i dag än för trettio år sedan, slår de fast. Men när det påstås att förskolan är bra för små barns utveckling, vilar det påståendet oftast på kunskap från studier gjorda under 1980-talet. Studier som Anders Brogren själv medverkade till.
"Vi menar att de studierna inte kan användas som argument för dagens svenska förskola på grund av de stora förändringar som skett", skriver de och beskriver en utveckling där tillgänglighet och lärande betonats på bekostnad av omsorgen om barnen, vilket anses särskilt allvarligt för de yngsta som är beroende av trygga vuxenkontakter."
Källa; Anders Brogren, professor i klinisk psykologi
På 1980–talet hade ingen förskoleavdelning för små barn, fler än 15 barn och tre eller fyra pedagoger. Många småbarnsavdelningar hade inte fler än 12 barn. I dag beräknas varannan svensk ettåring gå i förskolan.
– Vi har mycket stora grupper med ett- och tvååringar som har 50- och 60 timmars arbetsveckor. Det är ofta stort fokus på lärandet, men det pratas alldeles för lite om omsorg. Det är de vindarna som blåser, allt ska mätas, människor blir som apparater som ska dokumenteras och utvärderas, säger Helena Lindfors.
När små barns anknytningar till nära vuxna bryts för att personal flyttas eller man byter grupper kan det vara direkt skadligt, hävdar Helena Lindfors.
– Det är en sådan oerhörd stress för små barn. Vid stress utsöndras hormonet kortisol som fräter på hjärnans nervceller.
Själv är Helena Lindfors av åsikten att man bör tala mer om värdet av föräldrar som är hemma med barnen de första åren.
– Att vara hemma borde vara nummer ett, men i dag är förskolan nummer ett. Det har blivit en industri av det och det är inte så det ska vara.
Det har blivit på bekostnad av barnen som borde vara i centrum, säger Helena Lindfors, som oroar sig för framtiden. – Men skulle vi ta hänsyn till vad vi vet i dag om anknytning och behoven hos små barn, så skulle det kosta så oerhört mycket för vårt samhälle. Föräldern har satts i centrum och man menar att de måste få lov att lämna sina barn, focus är på föräldrars rätt och vi glömmer barnen.
– Konsekvenserna kan definitivt bli en skola och ett samhälle i kris, de här barnen kommer inte må bra om 10–15 år, kanske ser vi redan lite grann av det.
Källa; Helena Lindfors är förskollärare och diplomerad småbarnspedagog.
Det hörs från professorer, forskare, mediepersonligheter, pedagoger och föräldrar. Krav på förändringar i förskolan för de minsta barnen duggar tätt. Nätverk, organisationer och enskilda runt om i landet vädjar nu om mindre barngrupper och mer omsorg på schemat.
Psykisk ohälsa bland barn uppmärksammas allt mer, även om det funnits i alla tider. Man har exempelvis upptäckt att barn har samma problem som vuxna, vilket visar sig bland annat som problem med anknytning och stress. Mår vuxna dåligt är det också risk för att barn och unga i deras närhet också gör det.
– Man kan undra varför det i samhället inte läggs mer tyngd på förskolan och dem som arbetar där. Här lägger man grunden till så mycket, bland annat känsloförståelse och empati. Det är viktigt att samhället väljer att satsa tidigt, så att man inte senare behöver undra varför problem uppstår eller varför samhället ser ut som det gör. Källa; Lena Almqvist docent och universitetslektor i psykologi.
Barns hjärna.
Forskning har visat att ett nyfött barns hjärna väger en fjärdedel av en vuxens. Men redan så tidigt som i tvåårsåldern väger hjärnan 90 procent av en vuxens. Det betyder att det sker en oerhörd neurologisk utveckling under människans två första levnadsår, säger Magnus Kihlbom, barnpsykiatriker.
Det ställer enorma krav på förskoleverksamheten. Varje litet barn måste helt enkelt ha en vuxen att knyta an till, någon som hela tiden har både kraft, tid och energi att svara på barnets kontaktsignaler. Annars är chansen mindre att barnets utveckling får förutsättning att frodas och växa. För hur kompetent en 1,5-åring än må vara, tillägger Magnus Kihlbom, går det inte att komma ifrån att det viktigaste för barnet är att en välkänd vuxen snabbt kommer till undsättning när barnet till exempel trillar från en stol.
–Någon som förstår hur himla ont det gör. Om barnet ständigt har en trygg famn att söka stöd och tröst i när behovet finns, vågar barnet mer. Det säger sig själv. Vi lär oss bäst av dem vi tycker om, det visste redan Aristoteles.
Det ligger ekonomiska incitament att betona barns kompetens framför omsorgsbehov, anser Magnus Kihlbom. Självständiga barn kostar mindre. Men hur ska man tänka då, om man är pedagog i en småbarnsgrupp där kollegerna är för få och samtliga går på knäna?
"Små barns primära behov är trygghet, tillgänglighet och tröst. Detta underlättas av mindre barngrupper och tydliga anknytningspersoner. Lite äldre barn har större behov av jämnåriga och att lära. Därför borde förskolan organiseras efter barns olika åldrar och behov, anser psykologerna Malin och Anders Broberg, aktuella med boken Anknytning i förskolan. Vikten av trygghet för lek och lärande (2012).
Förskolans uppdrag är dels pedagogisk, dels omsorgsmässig (omvårdnad och tillsyn). Balansen dem emellan har genom åren skiftat. I den reviderade läroplanen för förskolan (1998/2011) står: ”Omsorg om det enskilda barnets välbefinnande, trygghet, utveckling och lärande ska prägla arbetet i förskolan. Hänsyn ska tas till barnets olika förutsättningar och behov”. Men till skillnad från läroplanen från 1998 betonas lärandet tydligare.
Omvårdnad däremot, som generellt sett i hela samhället har lägre status, kommer på undantag. Som Malin Broberg och Anders Broberg konstaterar har arbetet med små barn, med stort omvårdnadsbehov lägre status än ett pedagogiskt arbete med större barn. – Egentligen är att kunna trösta ett litet barn som inte kan prata en större utmaning och prövning för pedagoger. De små barnens sätt att utforska och lära är också annorlunda än de äldre barnens. Det tillgodoses inte genom olika stationer där pedagoger med olika specialintressen ska stimulera lärande. I stället är det i den trygga relationen till en pedagog som nyckeln till pedagogisk framgång finns för de yngsta barnen", förklarar Anders Broberg.
Anders Broberg får sista ordet. – Får vi god omvårdnad som barn utvecklas vi till trygga och lekfulla individer. Ju mer kärlek och uppskattning desto mer självständiga och mer kärleksfulla personer blir vi.
"Magnus Kihlbom, barnpsykiatriker är säker på sin sak och inte den som tassar på i ullstrumporna. Ur det riktigt lilla barnets perspektiv kan en alltför stor grupp i kombination med få vuxna bli vad han kallar ”ren barnmisshandel”.
–Jag tycker man bör ringa polisen då, så att de haffar de kommunala skolpolitikerna. För en sådan situation är direkt skadlig för barnen.
Hur utbildade och engagerade pedagogerna än är kan ingen människa hinna med alltför många små, menar Magnus Kihlbom. Och med tanke på att det i varje barngrupp alltid finns några barn som av olika anledningar kan ha det lite tuffare runt sig och därför behöver extra uppmärksamhet, blir det även en jämlikhetsfråga. Den svenska förskolan med visionen om att bidra till att skapa goda uppväxtförhållanden för alla barn, blir istället en första urskiljningssluss."
Barnskötare. Värnar du om våra allra minsta i samhället? Då är barnskötaryrket något för dig. Grunden för det som händer på förskolan är läroplanen för förskolan.
Här finns möjlighet att utveckla sina intressen och förmågor, t.ex. genom fortbildning. Barnskötarens uppgift är att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse på förskolan. En viktig del i arbetet är att alla barn får uppmärksamhet varje dag och får vara med i gemenskapen med de andra barnen. Samarbetsförmåga, engagemang och förståelse för andra människor är viktiga egenskaper.
Kontakten med föräldrarna är av stor betydelse och i samarbete med dem ser man till att barnen får en bra och meningsfull vistelse på förskolan.
Som barnskötare spelar du en av huvudrollerna i många barns uppväxtmiljö. Barnskötare står för omsorgspedagogiken inom förskolan. Du har en helhetssyn på barnet. Men som barnskötare tillhör du numera en hotad yrkesgrupp, oavsett om du har barnskötarutbildning eller ej.
För att kunna göra ett bra jobb som barnskötare behöver du trygga anställningsvillkor och respekt för din kunskap och erfarenhet. Vi är en överskottsgrupp enl förskolenormer, känns inte så bra.
Det inte helt lätt att göra ett bra jobb, med vetskapen som finns idag om vår yrkesgrupp. Men många föräldrar vet inte hur det är på förskolan idag.
När vår yrkesgrupp är bortplockad... vad sker då i förskolan?
Som förskollärare medverkar du till att skapa en miljö som är trygg, stimulerande och lärorik. Under utbildningen läser du förskolepedagogik som ger dig kunskaper att på bästa sätt kunna stödja förskolebarnen i deras utveckling och lärande. Detta är ett utmanande och givande yrke och en ljus arbetsmarknad väntar dig som färdigutbildad förskollärare.
Inom förskolepedagogiken studerar du till exempel arbetssätt samt barns språkliga och matematiska utveckling. Leken som medel för lärande är central i utbildningen. Den utbildningsvetenskapliga kärnan innehåller områden som är viktiga för yrket. I den ingår till exempel förskolans och skolans historia, förskolans värdegrund och läroplansteori, ledarskap och sociala relationer samt konflikthantering.
Ryms inte båda professionerna inom förskolan?
Tänkvärt
Det är inte ditt liv som är viktigt - Det är ditt mod du tar med till det.
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
Kärlek i massor






2 år. Håller gärna koll från någon utsiktsplats här hemma.

3 år. Älskar klösträdet och påsen högst upp.


Älskar att vara på promenad och utforska omgivningen


Även Mango älskar kartonger, så oavsett om den är stor eller som här ganska liten låda så vill han ligga där en stund =)




Systerson Johnnys stora underbara kisse Charlie.


Hittade denna på.
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
Skadligt och mycket farligt
Om man röker eller snusar och är gravid utsätts fostret för de skadliga ämnen som finns i tobak. Så fort man slutar röka och snusa minskar riskerna för fostret. Det kan vara svårt att sluta om man är beroende, men det finns hjälp att få.
Risker med att röka under graviditeten?
De flesta av tobaksrökens ämnen passerar över till fostret. Om man röker får fostret till och med i sig större mängd än man själv av vissa ämnen, till exempel kolmonoxid och nikotin. Nikotinet, som även finns i snus, gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring. Det växer då sämre och väger mindre än det borde göra vid födseln.
Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som man själv och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret. Rökning ökar riskerna för missfall, för tidig förlossning, moderkaksavlossning och plötslig spädbarnsdöd.
Det finns även studier som visar en ökad risk för lägre födelsevikt och dödfödsel. Effekterna är tydliga under själva graviditeten men barn till mödrar som har rökt verkar också kunna få senare problem, till exempel mindre lungkapacitet, pipande andning, öroninflammation samt kolik under barnets första levnadsår. Astma, allergi, ökad risk för beteendeproblem, fördröjd kognitiv utveckling och läs- och skrivsvårigheter är andra effekter som har konstaterats i forskningen samt ökad risk för barnet att senare i livet drabbas av som cancer och hjärt-kärlsjukdom (Carlsson, 2012; Statens folkhälsoinstitut, 2009).
Under fosterstadiet utsätts fostrets växande hjärna för nikotin. På samma sätt som hos mamman stimulerar nikotinet också till aktivitet i fostrets nervceller. På grund av denna, på onaturlig väg ökade aktivitet, stänger hjärnan av sin utveckling av mängden nervceller för tidigt. Hjärnan tror att det finns tillräckligt med nervceller eftersom aktiviteten är normal. Alltså föds många barn förmodligen med en mindre hjärna än vad som eljest skulle behöva vara fallet.

Och visst är det självklart – i dag vet vi om riskerna med att röka och dricka under graviditeten, att det ökar risken för missfall och missbildningar hos fostret, samtidigt som vi i Sverige blir allt bättre på att rädda extremt prematura (för tidigt födda) bebisar. Men trots all kunskap är det ändå förvånansvärt många som fortfarande röker och dricker under graviditeten.
Varför då, kan man undra? Kanske är det vår samtid, där självförverkligande, egentid och unna sig är heliga ledord, som får oss att slira på rekommendationerna? Man kanske tänker: Hur farligt kan ett glas vin eller en cigg vara, egentligen?
Ofta är de unga, arbetslösa, studerar eller har blivit gravida oplanerat, dessa mammor har svårt att skiljas från cigaretten som ger dem en mikropaus i tillvaron.
Och samtidigt hör vi historier om barnmorskor som sagt till rökande blivande mammor att det är sämre med en ledsen, rökfri mamma än med en lugn och glad som röker några måttfulla bloss om dagen. Oavsett hörsägen så ÄR det bevisat dåligt att röka för både mamma och foster. Som rökare riskerar man att få missfall, att moderkakan lossnar för tidigt, hämmad fostertillväxt och att förlossningen startar för tidigt.
Oavsett om vi inte har makt över livet som växer i magen, så har vi ändå det fria valet att röka eller att dricka. Och vi är väl alla ändå överens om att alla barn har rätt till en rök- och alkoholfri start i livet?
Barnet då?
Efter födelsesen kan spädbarnet få abstinensbesvär så som orolig sömn, sämre ätbeteende och mera skrik.
Forskning har också visat att gravida kvinnors rökning ökar risken för att deras barn skall bli mer impulsiva, ouppmärksamma och stimulanssökande. Hyperaktivitet och så kallade ADHD/DAMP besvär är vanligare hos barn som utsatts för cigarettrök under fosterstadiet. Förutom de skolproblem som detta kan medföra så kan det också ta sig uttryck i avvikande beteenden som leder till kriminalitet.
Att hjärnan blir tillvand till nikotin under fosterstadiet gör också att den hos många barn fungerar suboptimalt utan nikotin. Detta tar sig bland annat uttryck i att barn som varit utsatta för tobaksrök under fosterstadiet oftare blir rökare än andra barn. Denna "nikotinsökande" effekt visar sig så tidigt som redan i 10 års åldern
Barn som i livmodern utsätts för tobaksrök från sina föräldrar har en ökad risk att drabbas av diabetes som vuxna. Och om mamman röker under graviditeten ökar risken för att barnet ska drabbas av hörselnedsättning, har ökad risk för både fetma och för diabetes när de själva blir gravida. Det visar en ny forskningsstudie som publicerats i tidskriften JAMA Otolaryngology — Head & Neck Surgery. Forskarna analyserade uppgifter om närmare tusen ungdomar i åldrarna 12-15 år som deltog i nationella hälsoundersökningar i USA 2005 och 2006.
Professionella rökavvänjare finns på plats alla vardagar och vissa kvällar. Telefonnumret är 08-840000 (ej från mobiltelefon). Från mobiltelefon ringer man 0771-84 10 10 och det kostar som ett vanligt mobilsamtal.

Föräldrarnas tobaksvanor har stor betydelse för barnets hälsa.
meditation
Focus är på mantrats ljud och orden;
Gobinday, mukanday,Udaaray, apaaray, hariang, kariang, nirnaamay, akaamay
Kommunal skulle visst komma och besöka oss på jobbet, det är första gången sen jag började jobba de kommer dit. Tyvärr verkar inte facket så engagerade, blir intressant och höra vad de då säger?

Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
Kära du
Så bråd var Din arbetsdag
Men själva vardagsslitet fick
helgens behag
Ditt minne ljust och stort
Din tid är förbi
ej mer
du smärta känner
Tyst dödens ängel
viskar

Syster

är styrkan vi känner i morgon...
men du kan ha kontroll på vad som händer inom dig

The pic:s, Vårbilder att njuta av











Barnbarn å cermonier
Är det skillnad på dop ?
Ja, ur kyrkans perspektiv är det stor skillnad. Dop är en fest då vi firar och gläds över att en människa blir del av ett sammanhang. Vid dop bekräftas att man ingår i en större gemenskap: församlingen, kyrkan i världen och Guds stora familj. Dopet är inte en namngivningsceremoni, men namnet spelar en central roll. Namnet är viktigt, eftersom den som döps inte är anonym. Det är just denna människa som döps, den unika individen.
Dopet är en gåva. Vi behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet. Dopet innebär att få leva i förlåtelse, och vara välsignad. Att döpas innebär att bli en del av Jesu liv, död och uppståndelse.
och Namngivningsceremoni? (detta har föräldrarna valt, då de inte är troende)
När man har ett namnkalas eller en namngivning så har barnet antagligen redan fått ett namn som registrerats hos skatteverket, men ni vill ändå fira detta. Namnkalas är något som man ofta har istället för ett dop för att uppmärksamma barnet och på ett litet högtidligt sätt ge barnet dess namn.
Ett namnkalas kan ha olika karaktär men ofta hålls det mycket enkelt, för alla nära och kära. Man bjuder på enkel mat och dryck samt har en stund där man fokuserar på barnet.
Under denna stund kan man läsa en dikt, utbringa en skål för barnet och dess namn. Det kan även vara roligt att berätta för alla hur barnet har fått sitt namn eller varför just det vald namnet blev valt. Andra tips kan vara att berätta om namnets historia eller vad det står för.
Ett kul sätt att utföra själva namngivningscermonin är att alla sjunger sånger tillsammans för barnet. Detta får gärna vara barnvisor som barnet gillar. Det är ju trots allt barnets dag idag. Ett alternativ till att hälla vatten på huvudet, som det görs vid ett dop, är att istället ta hans hand- eller fotavtryck och sätta in dessa i hans album. Något roligt för framtiden kan även vara om alla skriver en liten text eller hälsning till barnet som sedan sparas i ett album eller i boken om "mig själv".
Visst går det att ha: Fadder vid namnkalas - Presenter på namnkalas - Lekar och aktiviteter - Inbjudan, bara du själv sätter gränserna för just ditt namnkalas.
Ett exempel hur man kan göra;
De började med att berätta vad barnet skulle heta och varifrån namnet kom ifrån. De spelade sedan en barnlåt där alla sjöng med och presenterade sedan hans gudföräldrar. Sedan var det en liten ceremoni där man gjorde hand och fotavtryck på barnet och var sin hand på föräldrarna på sidan om och avslutade det hela med ett ballonguppsläpp.
Betydelser? Dessa är några namn som är lite funderingar kring. de funderar dock inte på mitt förslag, men tar med det ändå. =)
Pojknamn.
Ymer betyder; Ymer är i nordisk mytologi en preexistent jätte som skapats ur rimfrosten från Nifelheim och gnistorna från Muspelheim, och som höll till i Ginnungagap, enligt Snorre Sturlassons Edda.Namnet Ymer betyder "skriket" (norse-mythology.org) men det kan också härledas från det indoeuropeiska yama som betyder "tvilling"; jfr gemini.
Sofi, kommer från det grekiska namnet sophiea som betyder "visdom".

10 km, cermoni

Det finns inga formella krav för hur ett barnvälkomnande ska ordnas, och friheten är mycket stor. Ett barnvälkomnande kan ordnas under mycket enkla former eller mer utvecklat.
På senare år har flera kommuner (dock inte Arjeplog och Luleå)utvidgat sin service till att också innefatta officianter för barnvälkomnande. Det är ett uttryck för att samhällsorganen finner denna ceremoni angelägen. Vissa kommuner ställer också lokaler till förfogande.
Vad beträffar platsen för en välkomstfest är nog det vanligaste i vårt land att det äger rum i hemmet. Men det kan självklart äga rum på andra platser. I vissa kommuner finns vigselrum, som också kan användas för denna ceremoni. Andra väljer en vacker plats i naturen.
När man ordnar en välkomstfest i hemmet är det lätt att knyta an en måltid. Vid ceremonier utomhus är picknicken den naturliga måltidsformen.
Tänkvärt
Det är inte ditt liv som är viktigt - Det är ditt mod du tar med till det.
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
Arbetslörda


Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
Lat eller bara offerkoftan
För övrigt så var vi i stugan igår, ett paradis i naturen. Solen sken och vi myste, grillade hamburgare och det smakar så ljuvligt ute. Vi kom hem och bestämde oss för att nu blir det även GRILLpremiär hemma. Så fram med kött och kyckling , grillen hämtades och så blev det grillat till middag. MUMS.

kunskap
Läs mer: Hitta träningen som passar DIG – så gör du!
* Jämför dig inte med andra. Hur många kalorier du behöver beror på många faktorer, såsom ålder, kön och aktivitetsnivå. Hitta din egen energibalans!
* Ät långsamt. Kasta inte i dig maten, utan njut av att vara närvarande när du äter och tugga noggrant.
* Stå emot suget. Självklart ska du äta när du är hungrig, men försök att motstå impulsen att stoppa något i munnen så fort du blir lite sugen.
* Anpassa tallriksmodellen. Rör du på dig mycket kan du unna dig mer pasta och ris. Har du en mer stillasittande livsstil byter du ut dem mot mer grönsaker.
* Dra ner på alkoholen. Öl, vin och sprit innehåller mycket kalorier – två stora starköl motsvarar en hel måltid! Drick hellre lite bubbelvatten till maten och spara alkoholen till speciellt festliga tillfällen.
* Skriv en matdagbok. Få koll på hur du faktiskt äter genom att skriva en matdagbok.
* Vänd dig till vården. Har du speciella kostrestriktioner eller allergier? Prata med en läkare eller dietist för att ytterligare individanpassa din kost.
*Håll igen på godis och andra sötsaker, söta bakverk, glass och desserter. Framför allt sötade drycker är dålig för hälsan, då de innehåller stora mängder socker och kalorier som inte ger någon större näring eller mättnad. Du behöver inte sluta helt med sockret, om du inte vill, men spara det till speciella tillfällen i måttliga portioner.
Kruxet kan jag då avsluta dessa bra tips med är just detta med måttlighet då man är sockerberoende, alkoholberoende eller dyl... Man klarar inte av måttlighet. Får hjärnan tag i sockret eller ölen (eller vad man nu stoppar i sig vid ett beroende) så tar just beroendet över och det är svårt som F..n.. att kontrollera detta.
Så när det kommer ut ngt för detta, ngt medel, ngn tablett el dyl, då kanske vi kan börja snacka måttlighet. Annars är det AVHÅLLSAMHET som endast fungerar vid beroende.
Idag är det iaf en ny dag, med växelvis snöande utanför fönstret, så idag blir det väl pyssel i huset som får styra denna dagen.

Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre