Slapp ich och ledig vecka






Universum hörsammade mig
En extremt mysig dam som gärna pratar, hänger med på vad du gör och sitter i alla främlingars knä. Sover gärna på, under, över och brevid dig så fort hon får chansen.
Hon har vunnit Best in show 2 dagar i rad och är väldigt vacker, så jag hade gärna sett att hon kom till någon utställningsintresserad, men det är inget krav.
Det visade sig att det nog egentligen inte blivit ngt missförstånd utan att känslorna tagit över då en kompis var intresserad av katten men att dennes sambo fått kalla fötter. TUR för mig =)
Nu har ytterligare tid gått och säljaren verkar drabbas av både den ena och andra sjukdomen, att jag rent tycker synd om denna. Troligen är tillvaron stressad och infektionerna verkar avlösa varandra.


Päls Pälsen är lång och silkig nästan helt utan underull och längst är den kring halsen, på bakbenen, magen och svansen.
Storlek och utseende Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är mycket lång och den, på balinesen kännetecknande pisklika svansen, göms under det långa håret.
Huvudet är medelstort och trekantigt och de mandelformade ögonen är intensivt mörkblå och snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak men själva nospartiet är spetsigt. Öronen är mycket stora och lågt satta.

Godkänd som ras... Balines godkändes som ras i FIFe 1984 men redan 1983 registrerades den första inom SVERAK.
Seychellois långhår (SYL) - som var godkänd som "egen" ras i FIFe sedan 2006 - blev från den 1 januari 2016 vitfläcksbalines (BAL * 01/02/03).
Balinesen är ”maskad”, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är generellt ljus. Jag är formligen såld på kissar med mask =)
Nya bilder kommer så fort den vackra damen hunnit vänja sig vid oss och våra dofter =)
Särsilt Ostöd
Regeringen måste återta makten över LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. En begränsande rättspraxis har urholkat LSS-reformen enl. Forskare i SNHF (Svenska nätverket för handikappforskare):...
"Vi vill påpeka att våra forskningsresultat som skulle kunna förbättra tillvaron för barn och vuxna med funktionsnedsättningar inte kan komma till användning och nytta, om personerna inte får det kompenserande stöd som behövs för att över huvud taget kunna vara delaktig. Vi inom forskargruppen har träffat flera som inte längre räknar med att få behålla sitt LSS-stöd. Och det trots att behovet av stöd inte alls har ändrats och framför allt inte minskat. Vi får höra riktigt obehagliga historier där bemötandet visar på stora brister i rättssäkerheten och resultatet blir att personen inte får sin lagliga rätt till LSS-stöd tillgodosett."
Idag finns det inget stöd att söka för en vuxen person med funktionshinder inom autism spektrat, och boende i Norrland om man skaffat familj/barn. Ingen avlastning om inte barnet har en diagnos.
Samt att man i min kommun även dragit in boendestödet, då de inte tycker det ser något mätbart resultat på det arbetet? Alltså, har dom missat att min son har en diagnos?
Vi föräldrar som har vuxna barn med funktionshinder ses ned på och att problemet skulle vara att vi inte kan släppa taget! Det tror jag många önskade om det fanns hjälp att få, men då vi får kämpa utan hjälp och utan att politiker/kommuner/handläggare ser vår hjälp som lönsam eller attraktiv kommer vi förbli sittande med mkt ansvar fram tills vår egen bortgång.
2010 Startade man utbildningen PYK i södra Sverige. Ett föräldrastöd i hemmet för de med funktionshinder. Men till Norr kommer väl detta aldrig att nå. Jag har själv försökt söka utbildning inom PYK men det är inte helt lätt att bo här uppe i Norr och delta i utbildning i södra Sverige.
Enl forskning ”Parenting whith disabilitis”, publicerad i journal of intellectual Disabilities (2013)
Visar att föräldrar med funktionshinder får kämpa mot samhällets negativa förväntningar på deras föräldraskap. Det förutsätts att de inte kan ge sina barn det barnen behöver för att utvecklas, både fysiskt och psykiskt.
Hösten 2006 deklarerade svenska regeringen sina nya mål, att rikta in framtida hälsopolicys för att skapa förutsättningar för en god hälsa i hela befolkningen.
Barns och ungdomars förutsättningar för en god psykisk och fysisk utveckling pekades ut som ett särskilt viktigt område och därför ska föräldrastöd erbjudas kontinuerligt under hela barnets utveckling. PYC har visat i praktiken samt det faktum att det är förenligt med svenska lagar och etniska riktlinjer.
Sen verkar det inte som att kommunerna vill att man jobbar mot sina egna barn? Trots att det görs hela tiden utan ersättning.
Jag har valt att gå ner till 75% från 100% tjänst. Dagens kommentar på LSS möte var -Har någon bett dig? Nej, ingen har bett mig göra detta, för i dagens samhälle ska man bara vara kontaktnät som farmor och inte ge ngt stöd eller ta ngn avlastning. Man ska inte lägga sig i trots att de inte har någon hjälp att erbjuda. Så man får "skylla" sig själv att man bryr sig om och värnar om sin familj. Man ses som udda och konstig när man stöttar och deltar i möten, hjälper till med sådant som är svårt.
Det är inte så att jag håller fast, inte kan släppa taget eller klippa navelsträngen. Om man stöttar och hjälper för självhjälp är det för att pucha och hoppas det ger resultat.
Idag tycker man tydligen att om man har ett funktionshinder och är i behov av hjälp, då är man inte bra som färälder... kanske man rent av inte ens duger till det? Är inte det en bakåtsträvande bild?
Suck

Systrarnas DAG



Syster A-S (frusen och morgon trött) hehe





Varför blunda?
I Förskolan, blundar föräldrar eller vågar de inte förstå?
Stora barngrupper med få personal gör uppdraget svårt, menar Förskollärare Maud Andersson och uttrycker en oro kring de riktigt små barnen:
”Anknytning är väldigt viktig, framför allt upp till 3 års ålder. Det är egentligen så enkelt, så varför har det blivit svårt att förklara eller att förstå? Det är ju att vara närvarande med sitt barn. Här på förskolan finns det en stund när man byter blöjor, då det bara är du och jag, annars blir det inte speciellt mycket vuxenkontakt och det är många olika ansikten för barnen.”
Maud Andersson uppmanar föräldrar att boosta sitt eget självförtroende, eftersom hon tycker att det finns en övertro på förskolans uppdrag och kapacitet idag.
Läs hela artikeln;
Det är svårt då det finns en övertro på förskolans kapacitet och många småbarns föräldrar hör att det rätta är att barnet är på förskolan. Såklart?! Föräldern törs inte tro på sig själv. Hur bra än förskolan är, så är den aldrig bättre än föräldern när barnen är små. Undrar hur de ser på oss förskollärare, som några övermänniskor?
Det tragiska är att övertron och den dåliga självkänslan gör att föräldrar inte tar in och lyssnar.
http://www.op.se/kvalitetstid-ar-mitt-varsta-ord
Personligen tycker jag små barn 1-2,5 år bara ska behöva vara under förmiddagen 8.30-11.30, för det räcker gott och väl för barnet. Det är ändå många timmar för ett litet barn att vara hemifrån.
Men då det finns en 15 timmars regel, så tror många föräldrar att det är det bästa alternativet?
För vem? Det är lätt att barnet känner sig bortvalt och i väglämnat. Speciellt när man är riktigt liten, under 3 år, går det inte kommunicera och förklara varför man inte får vara hemma med föräldern.
Förskolan bestämmer inte vilka timmar ditt barn ska vistas på förskolan, det bestämmer föräldern. Men förskolan ger alltid ett förslag, som man kan ta ställning till men givetvis inte behöver följa.
Många föräldrar är väldigt noga med sina rättigheter och att använda dem. Först skaffar de barn, sedan är de måna om sin egentid!?...
Vem månar om barnens föräldratid? eller räknas den in i då maten lagas, tvätten tvättas, handlingen på affären och nattningen på kvällen, visst kan man samtidigt lära barnen och låta de vara delaktig, men sagoläsning, mys i sängen, utevistelse där man har chans att ha focus på sitt barns lärande och nyfikenhet slår förskoletid med hästlängder.
Barn borde inte behöva bli lämnade på förskolan förrän 3-års ålder och bättre föräldragrupper borde bildas, där kvalitén med barnen räknas. Föräldragrupper där man som förälder blir stärkt.
Själv är jag utbildad inom ABC Föräldrautbildning
-Alla är vi experter på föräldraskap
Egentligen krävs ingen forskning för att övertyga oss om att bra relationer med våra barn är viktiga. Det vet vi redan. Däremot är det inte alltid så självklart hur man åstadkommer det. De flesta av oss föräldrar kan känna igen oss i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. Hur skapar vi harmoni kring matbordet? Hur undviker vi stressiga situationer? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur får vi mer tid till härligt umgänge med våra barn? En sak är säker. Ingen förälder är ensam om dessa funderingar.
Och nyblivna föräldrar borde få en egen ABC Coachning, stärka sin bild som föräldrar och varandra genom andra föräldrar. Så kanske man kan stå emot trycket av att sätta sina små barn på förskolan, om man absolut inte är tvungen.
Visst känns det frustrerande, då människor vägrar lyssna och saker och ting blir en kamp om vem som ska vinna istället för vad som är det bättre alternativet. Och då förnuftet inte råder, då får man vika sig för övertron.
Föräldrar har det också svårt med matsituationer, hur gör man så det blir så bra som möjligt?
Enkelt kan man säga att man kan äta allt, men inte alltid. Föräldrarna bestämmer vad som serveras och barnet hur mycket hon/han vill äta.
Några praktiska tips för sundare matvanor:
- Ät tillsammans vid dukat bord.
- Var envis: servera grönsaker, även om barnen inte vill ha. Ät av dem själv!
- Försök laga fisk lite oftare; fisk innehåller extra bra fett, s k omega-3-fett.
- Smyg in fibrer i maten: byt hälften av mjölet i pannkakan mot grahamsmjöl, blanda finrivna morötter i köttfärssåsen och prova ett lite grövre bröd.
- Servera vatten eller mjölk som dryck till vardags – helst D-vitaminberikad mjölk (dvs. lättmjölk eller mellanmjölk)..
- Använd mjuka fetter i matlagningen, t ex rapsolja eller flytande D-vitaminberikat margarin, som innehåller särskilt fett som kroppen inte själv kan tillverka utan behöver få via maten.
- Skäms inte för halvfabrikat – det finns även bra alternativ. Blodpudding är till exempel en suverän järnkälla.
- Begränsa intaget av godis, glass och snacks. Frukt mot sötsuget till vardags
- Använd inte mat som tröst, det kan ge ett komplicerat förhållande till mat. Ätstörningar mm. Närhet och värme är mycket bättre!
Ditt Kalas

Vad är värdet för dig att koppla i livets strömmar
Här är en övning som kan hjälpa dig att röra dig i den riktning som är viktig för dig
100 –Års kalaset
· Tänk dig att du befinner dig på ditt eget 100-årskalas.
· Föreställ dig att tre olika personer ska hålla tal till dig. Det är tre personer som du tycker om och som är viktiga för dig. Var och en håller ett kort tal till dig. Vad skulle du önska att de sa om hur du har levt ditt liv kopplat till dig själv och andra? Skriv ner vad de här personerna säger till dig.
· Nu har tre personer hållit tal. Föreställ dig nu istället att din kropp och din själ höll varsitt tal till dig. Vad skulle de säga till dig? Har du tagit hand om kroppen? Har du lyssnat till själen?
· Skriv ner vad kroppen säger.
· Skriv ner vad själen säger.
· Lägg märke till vilka tankar och känslor som uppkommer, varma, plågsamma, kärleksfulla osv.
· Reflektera över vad de här känslorna har att säga dig, om vad som är viktigt i livet, vad du står för, vilken sorts människa som du vill vara och om du förbiser något just nu. Tanken med den här övningen är att få distans till det som vi är mitt uppe i för ögonblicket, och fråga sig: det här livståget som jag befinner mig på, går det åt rätt håll? Om du nu upplever att den här övningen liksom skaver inombords eller att du känner dig helt vilsen med vilka dina värden faktiskt är, så kan du börja formulera din egen livskompass.
Fundera på hur du önskar att ditt liv såg ut. Hitta formuleringar som är värden inte mål (Du kan alltså inte bocka av dina värden som om det var en att-göra-lista) Formuleringar som kan hjälpa dig att vaska fram värden snarare än mål, kan vara: "Jag vill vara närvarande i/för/med... "Jag önskar..." Jag vill tillbringa mer tid i/med/att..." "Det som är viktigt för mig..." Jag saknar att..." Var uppmärksam på det som du klurar på inte blir regler, något som "borde" vara på ett visst sätt.
Ibland kanske du inte alls upplever en stärkande känsla, utan snarare förnimmelse av tomhet och sorg. Om du tycker att det är svårt att fylla i din kompass, misströsta inte. Det är ju första mötet med ett nytt sätt att formulera sig. Gör ett uppehåll och kika på det igen efter några dagar, när du grunnat på saken.
Så insikten av att du kanske inte följer/lever i samklang med dina värderingar är du inte ensam om (för att uttrycka det milt) Men i så fall kan det ju vara en rätt spännande resa att påbörja?
Övning ur boken. Fortsätt med att ”Göra din egen värdekompass”.
– Yogan fungerar som en påminnelse om hur jag skulle vilja vara mot min omvärld. Den fysiska delen av yogan gör mig starkare och rörligare. (Kunde inte sagt det bättre själv, så jag håller med)
Ur boken: ”Yoga & ACT” av Josephine Selander (Som jag just nu läser)
Läs även Frees intervju av Josephine Selander
http://www.free.se/Media/1602/Yoga_och_ACT.pdf
Dags att vila, nu är det mkt som skrivits...
Förkylningstider

Redan en månad sedan, då vi var på lekparken å Nemi gillade denna cykel gunga =) här lyssnade hon då ngn bakom henne sågade ved =)
Ingefära är ju inflammationshämmande och dess starka smak är faktiskt uppiggande. Riv ingefära och blanda med färskpressad apelsinjuice, det blir en effektiv vitamininjektion.
Honung: blanda honung med ditt favorit-te eller hett vatten. Honung är också slemlösande och kan lindra envis hosta. Har ju hemma fin, fin honung från södra Sverige som svärfar haft med sig därifrån- egen tillverkning.
Men vila är också min nummer ett. Det har jag lärt mig på äldre dagar. När kroppen säger nej, så säger kroppen nej. Det gjorde den idag. Även om samhället kanske inte alltid tillåter det, vi ska ju helst bara jobba på och aldrig vara sjuka.
Känner mig nog lite trött och sliten idag då jag använder ord som gammal och äldre...hehe..
Yogatips mot förkylning:
- Lyssna till din kropp. Gör inget fysiskt krävande om du känner dig sjuk. Det kan göra det värre. Om du bara känner dig lite snuvig men inte tung i kroppen så kan du möjligtvis göra din vanliga yogaklass. MEN ta det lugnt!
- När du känner dig riktigt förkyld kan du försöka dig på vilande och återställande (restorative) positioner. Andas lugnt och mjukt, inga avancerade andningstekniker. När energin återvänder kan du så sakteliga återgå till din normala träning, även om du känner dig lite snörvlig. Om du känner dig sämre efter träningen så är det ett tecken på att du tog i för mycket, återgå till vilande och återställande positioner.
- En naturlig medicin som kan hjälpa täppta näsor är eukalyptus olja. Häll några droppar i kokande vatten och andas in vattenångorna.
- Här är några positioner som du rekommenderas göra när du är förkyld. (äntligen lite praktiska tips)


Denna ställning kallar jag för savasana, som den heter på sanskrit, i brist på ett bättre ord på svenska.
Under en yogaklass avslutar man oftast i savasana. Då ligger du på rygg på din matta och:
- känner att hela kroppen är tung mot mattan.
- särar lite lätt på benen och låter armarna kom ut lite från kroppen. Handflatorna riktas uppåt mot taket.
- tänker på att ryggraden fortfarande är så rak som möjligt, så kanske behöver du dra hakan lite lätt mot halsen för att få den där långa härliga ryggraden.
- låter hela kroppen slappna av. Tänker speciellt på att slappna av i ansiktet och låter det bli mjukt. När vi slappnar av i ansiktet (käkarna, tungan, ögonen) så ger det signaler till hjärnan att slappna av i hela kroppen.
Det här kan verka enkelt men det är inte så enkelt som man tror. Hela poängen men denna ställning är att verkligen vara här och nu, närvaro till 100%. Istället för att ligga och drömma, planera eller kanske nästan slumra till så ska du vara uppmärksam/koncentrerad på upplevelsen av hela kroppen, som ligger helt stilla. Det är inte det samma som att koppla av framför en bra film eller serie i soffan (vilket jag också gör)
Sista rycket




Självklart tog hon sina egna vägar =)
Höstmarknad å barnyoga










Höstligt trädgårs mys







Minnen och dyra glas gick i kras... men så kan det bli ibland.